Napi Coelho:

"Az utazás soha nem pénz, hanem bátorság kérdése." Paulo Coelho



2011. február 8., kedd

Kézfogás és kéz-fogás


Lehetséges, hogy banális, magától értetődő, mindenki által ismert gondolatot fogok leírni; és az is lehet, hogy erre még senki nem figyelt fel, csak én. Komolyan nem tudom. (Úgyhogy várom a nyilatkozatokat ezügyben!)









Azt vettem észre, hogy felnőttek között a kézfogás (értsd: megszorítom a másik kezét, hogy bátorítsam, segítsek neki, kifejezzem hálámat, együttérzésemet, nagyrabecsülésemet, satöbbit) és a kéz-fogás (értsd: finom fizikai gesztus nő és férfi, avagy azonos nemű, de egymáshoz romantikus érzésekkel viszonyuló felek között) alapvetően elkülöníthető a résztvevő kezek alapján.
A kézfogásban a leggyakrabban azonos oldali kezek vesznek részt. Jobb kéz jobb kézzel, ritkábban bal kéz egy másik ballal.
Míg a kéz-fogás általában jobb és bal kezek között jön létre, lévén a felek egymással szemben, vagy egymás mellett.

Persze természetesen vannak kivételek és átfedések is dögivel. Mindenesetre az én kézfogásaim az esetek legnagyobb részében ezt a mintázatot követik.
Nem Balázs, nem azért, mert a ballal épp a kormányt fogtam... :)



2 megjegyzés:

  1. Van ám még egy harmadik, meg egy negyedik típusú kézfogás is.
    A harmadik amikor a nagy medve kéz egy parányi kezet fog. Ekkor nem a romantikus érzések viszonya számít, hanem a gondoskodásé. Ennek is van két alfaja. Egyik (3a) , amikor a medve kéz egyik újja bilincs funkciót lát el. Mert ez esetben a gondoskodás foka még túl nagy, és a kis kéz tulajdonosa még nem ismeri a veszélyeket.
    A 3b. típusú esetben a kicsi kéz marokba szorítva melegszik a nagy medve mancsban, mert ott a legjobb neki.

    A negyedik típusú kézfogás nem paritás függő. Ekkor rendszerint van egy harmadik tényező is jelen. Pl. a gravitáció. S mit ilyen, ez egy erőhatás, így a kézfogásnak az erő ellenhatása a célja. A hozzá tartozó hang: Kapaszkodj !!!!

    :)

    VálaszTörlés
  2. Ezért írtam az elején, hogy FELNŐTTEK között.
    Gondoltam erre én is :).
    De az már egy másik történet :).

    VálaszTörlés