Napi Coelho:

"Az utazás soha nem pénz, hanem bátorság kérdése." Paulo Coelho



2010. április 17., szombat

Az Változás bolondja



"You've built it up and tear it down.
There's no reason to follow you..."

Roxette-tribute koncerten voltam csütörtökön. Ezt épp nem játszották. Most mégis eszembe jutott...
A magamfajta izgága őrülteknek néha irgalmatlanul, mondhatni kibírhatatlanul nehéznek tűnik egyhelyben megülni. Ha odakint kisüt a nap, belül azonnal megmozdul valami, és legszívesebben egyszerre 8 felé szaladnál, de aztán eszedbe jut, hogy mégis inkább 9...Közben az ebéd fő, rotyog a holnapi étel, a mosógép már a centrifugánál tart, és a szakdolgozatnak is hiányzik még néhány elemi része.
De Téged ezek momentán nem érdekelnek. Mégsem rohansz, ezerfelé szórva a mosolyodat, sziporkáztatva a kreativitásod és hegyeket mozgatva az energiáddal.
Nem mész, mert...mert nem tudod eldönteni, hogy a 9 közül melyik ötletet, melyik sugallatot, melyik kecsegtető alternatívát válaszd. A gondolatok összecsomózódnak a fejedben, Te pedig ülsz, ahogy csak egy másfél éves tud, ha kidobta a rácsos ágy rácsain a játékát, és lebiggyesztett szájjal konstatálod, hogy nem nagyon van merre.
Ilyenkor már kár elindulni is. Semmi nem lesz olyan, mint az összes alternatíva nagyvonalú szintézise volt e fejedben, ahol megnyíltak tér-idő kapuk, ahol egyszerre lehet fűben olvasni és koncerten tombolni, azután közvetlenül már úszni a kedves, kis folyóban, aztán sziklára mászni és kreatívkodni egyszerre. Nőnek, csinosnak lenni, és bokáig állni a sárban, nevetni mindenen, feltenni a napszemüveget, és egyszál övtáskával elstoppozni a világ végéig, meg vissza.
Tudom, Tőlem szebbet-jobbat-komolyabbat vártatok, dehát ilyen vagyok, no.

És ez a folyamat - szinte ugyanilyen kétségbeesett intenzitással - az Élet nagy dolgaival is lejátszódik néha - igaz, ritkábban. Nem építő ámokfutás ez - mert hogy ámokfutás, azt bátran beismerem - sokkal inkább rombolónak élheti meg mind a környezet, mind a holdkóros maga.
Fények-hangok-képek vonzanak eltúlzott vonzerővel, józan észt és szokásokat nem ismerve, tűzoltó leszek, katona, s vadakat terelő juhász...de ha ez egyik sem, akkor is legalább terepjárós óvónéni valahol a tanyavilágban; full-time túra-vezető; angol nyelvterületi vendégmunkás; elismert szakértő; végzet asszonya; hivatásos naplopó és világutazó; az univerzummal egyesülő remete; szabadúszó élmény-hajhász - és leginkább mindez egyben. De legalábbis kávé-hegyeket akarok inni, hetekig nem akarok aludni, zsebből akarom megváltani a világot, és csípőből hódítani az összes pasast, aki csak létezik, csakis avégett, hogy aztán elegánsan pöckölhessem el mindegyiket (természetesen Zoli kedvéért); szeretném lógatni a lábamat a világ végén; rock-bandában énekelni; egyhuzamban annyit menni, amennyit csak kell, és közben fejben eggyé válni az éltető erőkkel; megnézni minden filmet, amit csak Zoli ajánl (mert még nem csalódtam benne); és figyelni minden napfelkeltét.

Sajnos mindezek szinte soha nem találkoznak a józan, polgári értékek rendjével; a tisztes, kereső élettel; azzal, ahogyan a világ működik; azzal, ahogy a környezet tolerál; azzal, ameddig a mindenkori takaró ér; azzal, ahogy lehet, azzal, ahogy valójában - figyelembe véve a körülményeket is - érdemes élni.
Belátom, elismerem, és szögre is akasztom ezeket a "lázálmokat", nincsen ebben hiba. Az ebéd fő, rotyog a holnapi étel, a mosógép már a centrifugánál tart, és a szakdolgozatnak is hiányzik még néhány elemi része.
Csak egy utolsó kérdés...: Nem lehetne szó legalább egy icipici világvégén láblógázásról...? Na jó, csak egy ötlet volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése