Napi Coelho:

"Az utazás soha nem pénz, hanem bátorság kérdése." Paulo Coelho



2010. november 19., péntek

Az Ördög Ügyvédje


Az Ördög Ügyvédje általában álruhában jár. Kezdetben megértő barátnak, hasonszőrű beszélgetőpartnernek mutatja magát. Természetesen nagyon szimpatikus és megnyerő tulajdonsága, hogy elvhűen bólogat saját elvhű megnyilvánulásaink hallatán - nagyobb eredmények esetén tapsol, és éljenez.
Az Ördög Ügyvédje emiatt gyorsan építi a PR-ját, hamarosan megjelenik az első számú tanácsadók, önkéntes vagy önkéntelen mérvadók között. Intelligenciája, humora, lényeglátása általában kihúz a bajból, gyakran, és bizalommal fordulnak hozzá.

Az Ördög Ügyvédje ugyanakkor nem arról híres, hogy kitartóan bólogat. Kezdetben is csak azért teszi, mert válogatós természet - és csakis amellé szegődik el, akivel a főbb irányvonalak megegyeznek. Idővel azonban - felelőssége teljes tudatában, és tettei következményeit maximálisan vállalva - megkezdi áldozatos munkáját a szemellenzők lepattintásában, és a perspektíva kiszélesítésében.
Leginkább azért nehéz vitázni Vele, mert közismert, hogy a főbb vonalakban egyetért. Mindazonáltal óriásira halmozott tapasztalat- és tudáskincse minden helyzetben lehetővé teszi, hogy felvillantsa a másik lehetséges opciót; a nehezebb utat; a fájdalmas - ám talán célravezetőbb - alternatívát.

Az Ördög Ügyvédje azonban mindezen közben pártatlan - a szó olyan értelmében, hogy az elvei betartása mellett mindvégig az épp lelkesen dédelgetett állásponttal ellenkező alternatívát képviseli; függetlenül annak mibenlététől. Tükröt tart, kontrasztot mutat - ez a változatosság teljesen állandó abban, amit képvisel.

Az Ördög Ügyvédje ilyen módon amilyen hamar szerezte meg, a legtöbb esetben olyan hamar veszíti is el népszerűségét. Tanácsaira a bólogatásáért hálás közönség általában már nem tart számot; az általa felvillantott alternatívák túlságosan nyűgösek és fájdalmasak ahhoz, hogy érdemes legyen velük törődni. Az Ördög Ügyvédje így általában magára marad az - amúgy valóban sokszor értelmesebb, és célravezetőbb - ötleteivel, megoldásaival. Ezesetben újra felölti a kedves arcát, és a következő tanácsokra szomjazó mellé szegődik.

Mindemellett az Ördög Ügyvédjéről tudni kell, hogy mindent, amit csak tesz, önzetlenül, saját céljaitól függetlenül, a tudás felelősségével teszi. Bármennyire is rámenős és meggyőző, egyáltalán nem célja a döntés megváltoztatása, vagy valamelyik alternatíva előtérbe helyezése. Az ő célja csupán az, hogy minden alternatíva egyenlő mértékben legyen képviselve. Ez pedig gyakran a korábbi gondolatmenetek és megoldás-minták borulásához vezet. Nélküle hajlamosak vagyunk elsiklani egyes kínos részletek fölött.

Éppen emiatt - sokakkal ellentétben - úgy gondolom, hálásak lehetünk a Sorsunknak (vagy Balsorsunknak?), ha mellénk rendeli az Ördög Ügyvédjét. Sokat tanulhatunk tőle a világról, és önmagunkról, ha figyelünk rá. A döntéseinket azonban csakis akkor könnyíti meg, ha tisztában vagyunk a működésével. Nevezetesen azzal, ő nem a helyes, de kényelmetlen alternatívákat kínálja fel - csupán a másik alternatívát.

Amelynek a helyességéről már a mi saját feladatunk és hatáskörünk dönteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése