Napi Coelho:

"Az utazás soha nem pénz, hanem bátorság kérdése." Paulo Coelho



2011. március 4., péntek

A szabad akarat

Egyetértek a fenti Coelhoval. Azon nagyon nincs mit ragozni.
A szabad akarat egy iszonyúan törékeny jelenség, készség, adottság, eredmény. Élmény. A magam részéről szabad akaratnak nevezem azt, amikor mindenféle külső vagy belső kényszer nélkül választhatok adott alternatívák közül, anélkül, hogy bármelyikhez külső szankció kötődne.
Azaz szabad akarattal választok 2 pulóver közül, ha senki nem mondja, hogy az egyik jobban áll; ha senkinek nem kell elszámolnom az esetleges árkülönbözettel, ha nem ígértem meg senkinek, hogy ilyet vagy olyat fogok vásárolni, stb. Ha az egész dolog csak rajtam áll, rajtam múlik, tőlem függ - és  következmények is csak engem terhelnek, érintenek.

Nem gondolom, hogy egy döntést szabad akaratból tudnánk meghozni akkor, amikor az elhatározást hiány, égető szükség szüli. Nem hiszem, hogy kényszerhelyzetben, anyagi, időbeli, érzelmi nyomás alatt gyakori, hogy szabad és hiteles döntést hozzunk. Elfogadom, hogy egy ígéretet megtehetünk szabad akaratból - viszont a beváltása már nem szabad akarat, az sokkal inkább kötelesség a szememben.

Az életben pedig vannak olyan döntések, amiket kutya kötelességünk könnyű mellkassal, ösztönből, szabad szívvel meghozni. Magunknak is, és a környezetünknek is tartozunk ennyivel. Ha máshogy járunk is el, a Sors előbb vagy utóbb rászorít, hogy szembesüljünk a saját valódi akaratunkkal - kérdés, hogy akkor is érvényesíthetjük-e még. Mert elárulom: ez utólag egyáltalán nem biztos, és egyáltalán nem egyszerű.

Ezért aztán érdemesebb elsőre venni egy mély levegőt, és bármennyire is kecsegtető egy-egy kiskapus alternatíva, inkább kivárni, amíg maga a mély, zsigeri belső akarás dönt, amire nem nehezednek (nem terhelünk rá) ígéretek, határidők, hiányok és teljesítmény-elvárások.

Így kevesebb kerülőúttal jutunk el végül ugyanaddig a célig.

4 megjegyzés:

  1. Igazán meglepett a blogbejegyzés címe. Két sort elolvastam és írhatnékom támadt...aztán majd folytatom.
    Nálam különleges értéke, értelme van e kifejezésnek. Ez az általam jegyzett és szervezett magyarországi közösség neve. Szabad akarat.
    Lassan párttá szerveződik a fejemben, de nem vezetni és irányítani akaró pártról van szó, hanem egy ellenpólusról, ha kell amolyan tömeges engedetlenségről szól majd.

    VálaszTörlés
  2. Görbe-tükör-kép.
    Most jöttem rá, hogy csak magadnak írod.
    Bocs, akkor a hozzászólásért.

    VálaszTörlés
  3. Ne csináld már! :)
    Nem csak magamnak írom, szerintem tükröt mindenki elé érdemes állítani; és mindenkinek érdemes lehet belenézni.
    Úgy látod, nem ápolom elegendően az olvasókat? :)

    VálaszTörlés
  4. Igen, ...de most köszönöm az ápolást.
    :-)

    VálaszTörlés