Napi Coelho:

"Az utazás soha nem pénz, hanem bátorság kérdése." Paulo Coelho



2012. január 26., csütörtök

Környezeti nevelés 1.


Férfiaknak.

Mélyen tisztelt Férfi Olvasóim!
Napi 8+ órát dolgoztok, a társadalom elismerten hasznos tagjai vagytok, kitüntetést kaptok, autót vezettek, helyzetet értékeltek, embereket vezettek, cégekkel zsonglőrködtök, pénz és idő felett döntötök. Mindemellett van egy téma, amiben úgy érzem, tovább kell képezzelek Benneteket. Ez pedig a környezet-ismeret, valamint a környezet-tudatos viselkedés.
Tudom, most mindannyiótok előtt felrémlik a globális felmelegedés görbéje, kivágott őserdők és szennyezett tengerek képe. Azonban itt másról van szó. Egészen másról.

Kedves Tudományosan Érdeklődő Férfi Olvasóim! Kérlek, fogadjátok el a tényt, hogy a lakókörnyezet is környezet; és mint olyan, szintén kifejezett védelmet és odafigyelést igényel. Tőletek is. Hiszen nagy százalékban Ti használjátok.
A lakókörnyezetnek több olyan funkciója van, amely az alapvető környezetvédelmi elvek hatálya alá tartozik. Ilyen például a funkció. Ami azt jelenti, hogy nem ildomos biciklit szerelni a nappali közepén. Merthogy az nem arra való. Verhetetlen logikátokkal úgy gondolom, ezt Ti i hamar beláthatjátok. Vagy vegyünk egy másik alapesetet. Ilyen például a tisztaság. Bár tisztában vagyok vele, hogy legtöbbetek kies hajléka öntisztuló, én mégis felhívnám a figyelmet azon kevesekre, amelyek nem. Az angol tudósok is már ezerszer bebizonyították, hogy a lakás tisztaságát visszaállítani sokkal nehezebb, mint fenntartani. Igaz, kevésbé is élvezetes, mint ott elhagyni a zoknit, ahol lekívánkozott. De gondoljatok ilyenkor is arra, hogy épp a fenntarthatóság oltárán áldoztok. Nem is beszélve arról, hogy mennyit tesztek ezzel az otthoni béke fenntartásáért...
Speciálisabb, így a fokozott környezet-védelmi szabályozások hatálya alá esik a ruhák körforgásának elősegítése. Ebben az esetben a környezet-tudatosság már nem passzív együttműködésben, hanem aktív támogatásban kell, hogy megnyilvánuljon. A használt ruhák alapvetően lusta lények, így csak abban az esetben érhető el az életciklusuk kiteljesedése, amennyiben segítünk nekik eljutni újászületésük helyszínére. Különösen igaz ez a zoknikra, melyek párzása csakis a szennyestartó-mosógép-szárító tengelyen tud megvalósulni, így amennyiben megvonjuk támogatásunkat, a populáció rohamos fogyásnak indul...A ruhaneműk egyik életszakasz-állomásról a másikra szállítása minden környezet-tudatos polgár kötelessége, így nem hagyhatjátok Ti sem figyelmen kívül.
Egyszerűbb, de hasonló eset a használt edényeké is. Ebben az esetben a környezetével számoló ember segíti a beszennyeződött edényeket a fertőzések elkerülésében, így a megtisztulásban is. Sajnos az edények rosszul tájékozódnak, így az alapos mosás után gyakran útba kell igazítanunk őket a konyhaszekrény-lakásuk irányába. De ez egy hozzátok hasonló természetvédőnek igazán nem jelenthet megterhelést.
Végül pedig szeretném felhívni a figyelmeteket arra a lakókörnyezetetekben ténykedő egyéb entitásra, aki környezeti felvilágosulásotokig a fenti folyamatokat támogatta-ellenőrizte-gyorsította. Tekintve hogy sok a dolga, rendkívül gyorsan mozog, jellemzően a "2 perce még nem volt elmosogatva!" és a "Hová tűnt a koszos zoknim, azt még fel akartam venni?!" mondatok kísérik tevékenységét. Amennyiben sikerül neki csapdát állítanotok egy bögre tejeskávéval, és elcsípitek, ölelgessétek meg nagyon.
Hiszen ez is a környezet-védelem része!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése