- 1 csokor zöld spárga (tegnap 400 Ft-ért vettem a Fény utcai piacon, érdemes keresgélni, nem megvenni az elsőt)
- 1/2 kg leveles spenót (nagyon alaposan meg kell mosni, különben rastog a fogad alatt a homok)
- 2 fej vöröshagyma
- 1 csomag rizottó rizs (Tesco-ban lehet normális ár-érték aránnyal kapni, 319 Ft egy zacsi, és az extra jónak számít!)
- 1 csokor friss petrezselyem
- zöldfűszerek - ami van otthon, minden belefér. Én rozmaringot, citromfüvet és mentát tettem bele. De bármi elfér, csak zöld legyen.
- 2 db leveskocka
- 2 gerezd fokhagyma
- olaj
- só
Elkészítés:
A hagymát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Megtisztítjuk a fokhagymát. Megmossuk a spenótot, és felvágjuk (sok levelet összefogva, csíkokra). Megmossuk, meghámozzuk a spárgát (zöldséghámozóval), és 2 cm-es darabokra vágjuk. Olajon, kis lángon a vöröshagymát puhára dinszteljük. 3-4 perc után hozzáöntjük a spenótot és a spárgát. Belevágjuk a fokhagymát. Megsózzuk. Megvárjuk, hogy a spenót összeszottyadjon, kiengedje a levét. Ekkor beleönjük a rizst, és kevergetve 3-4 percig pirítjuk (nem lesz piros, ha jól csinálod), aztán felengedjük az egészet kb. 2 liter vízzel. Beledobjuk a 2 leveskockát. Megsózzuk megint. Beállítjuk a telefonunkat, hogy 15 perc múlva szóljon ránk. Fedőt teszünk az étel tetejére, úgy, hogy kis rés maradjon a fedő mellett, és otthagyjuk főni a cuccot kis lángon.
Amikor ránk szólt a telefon, megkóstoljuk a rizst. Ha már puha, és megitta a vizet, akkor elzárjuk alatta a gázt/villanyt. Ha még nem puha, akkor addig folytatjuk a főzést, amíg puha nem lesz. Ha kell még rá víz, akkor öntünk, ilyenkor sózni is kell. Ha már puha a rizs, és túl sok rajta a víz, akkor merőkanállal lemerjük. De innentől nagyon figyelünk, hogy nehogy leégjen az étel. Kevergetjük, nézegetjük.
Ha puha, és már nincs leve, akkor elkészült.
Én medvehagyma-pesto-t tettem a tetejére, de sima pesto-val is klassz lehet. Abból meg a Spar-os az olcsó és fincsi.
Jó étvágyat hozzá! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése