Napi Coelho:

"Az utazás soha nem pénz, hanem bátorság kérdése." Paulo Coelho



2011. június 23., csütörtök

Elütöttek.


Fényes nappal, egy metáltürkiz Suzukival a Ráday utcán.
Kerékpárral, biciklis sisakban haladtam a járdán, amikor egy mellékutcához (asszem a Biblia közhöz) érve abból egy autó (fent jelölt) hajtott ki. A vezetője (50 fölötti festettszőke hölgy) erősen az egyirányú Ráday utca kritikus irányába sasolt, miközben baromira nem foglalkozott azzal, hogy a járdán keresztezi-e valaki az útját a másik irányból.
Itt jegyezném meg, hogy az egyfele nézés közben nem állt meg, hanem úgy 5-tel gurult kifelé.

Én láttam, hogy baj lesz, így lassítottam, és hittem, hogy a másik irányba is elnéz majd. Mindemellett egy gyalogos sebességével közlekedtem - biztos, ami biztos. És egy kicsit ki is tértem.

De a nő nem állt meg, és nem nézett vissza. Így aztán felkenődtem a motorházra.

Konstatálva a helyzetet csupán annyit közöltem, némileg emelt hangon, miszerint "A rosszéletű, férfi örökítőanyag életbe, TESSÉK ODAFIGYELNI!" 
Persze kicsit egyszerűbben.

Mire az okos hölgy még ki is pattant a Suzukiból (érdekes, mostanra le tudott szállni a gázpedálról), és közlte, hogy "Figyeljen maga! Ez egy egyirányú utca."

Szerencsére mielőtt ki kellett volna fejtenem neki a véleményemet, vagy be kellett volna mutatkoznom ("Én vagyok a gyalogos...") két fiatalember, akik a háttérből végignézték az eseményeket, közölték a hölggyel, hogy nekem van igazam.

Vélem, mivel ő ment nekem, nem én a kocsija oldalának, valóban nekem volt.
Negyed óra múlva már alábbhagyott annyira a remegésem, hogy újra biciklire tudtam ülni. Addig toltam. A kerékpáromon néhány helyen sérült a festés, és lehetséges, hogy a váltó is kicsit deformálódott; a vérem nem folyt sehol.

Figyeljetek! 

Utóbb kiderült, hogy a KRESZ hatályos szabályozásai szerint ha kihívom a rendőrt, akkor engem büntet meg... Mindegy, nekem akkor is meggyőződésem, hogy aki autót vezet, az figyeljen oda.
Itt pedig elolvashatjátok a hatályos rendelkezéseket:
KRESZ szabályok 

4 megjegyzés:

  1. Aszt a héccázát! Még mázli, hogy nem esett bajod.
    Papa

    VálaszTörlés
  2. Azért a rendőrt jó, hogy nem hívtátok ki, mert a Suzukysnak adott volna igazat. Téged,meg megbüntetett volna. Te ugyanis járművel közlekedtél, - mégha lépésben is, sőt mégha úgy mutatkoztál be, hogy Te vagy a Gyalogos - s arra csak akkor nem vonatkozik az egyirányú utcaság, ha az mentő, tűzoltó, stb. s a bringás esetén pedig, ha a szembetekerést külön tábla engedi. Ekkor persze a mellékútról kihajtókat szintén táblával figyelmeztetik, hogy a másik irányból is jöhet valaki.
    Úgy tudom, hogy a Rádayn nincs kinn ilyen tábla.
    Vigyázz magadra!

    A forgalmász

    VálaszTörlés
  3. Papa!

    A járdán is csak az egyirányú utca irányába haladhatok lépésben, biciklivel? ???
    Ezt jó lenne, ha tudnám, hogy hogy van; nem akarok én feleslegesen anyázni másra, ha neki van igaza; meg aztán el se ütnének megint...

    VálaszTörlés
  4. A KRESZ így szól:
    Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, ..- ill. főúton, 12 év alatti gyermeknek ... -, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
    A Ráday utca, - bár egyirányú utca de - alkalmas a kerékpáros közlekedésre, tehát nem tartozik a fenti kategóriába.

    Lényeg, a bringa az jármű. (Persze ezt én sem mindíg így kezelem, de tudom, hogy én vagyok a húnyó, ha gond van.)
    Most dolgozza ki a KTI az új KRESZ-t, amely pontosítja a szabályokat. A sok szakértő között is vita van abban, hogy inkább gyalogos, vagy inkább jármű legyen.
    A profi bringás szervezetek egyébként inkább a jármű feeling felé húznak, a kisgyerekes bringások, pedig inkább görgő gyalogosként szeretnék a bringarendet megfogalmazni.

    A Forgalmász

    VálaszTörlés