Napi Coelho:

"Az utazás soha nem pénz, hanem bátorság kérdése." Paulo Coelho



2013. március 7., csütörtök

18+

Reggel, a vasútra menet. Szembejönnek velem a gimisek. Vannak 12-13 évesek, kézenfogva. 16 éves lányok, falkában , vihogva érkeznek. És vannak az idősebbek. 17-19 évesek, általában válltáskával, menő cuccban, a lányok full sminkben. Totál felnőttnek néznek ki. Ha más környezetben találkozunk, eszembe se jut, hogy bármelyikük iskolás. És szöget üt a fejembe, hogy ezek a testi és társadalmi értelemben FELNŐTT emberek csengőszóra padba ülnek;történelmet tanulnak, feleléstől rettegnek, dolgozatban adnak számot a tudásukról. Aztán eszembe jut az is, hogy a legtöbbjüknek az iskola után ugyanaz jön, mint nekem:párkapcsolat, házimunka, család, szex; és mindaz a problémakör, amit a fentiek magukkal vonzanak. És nem hiszem,nem tudom hinni, hogy a kettő békében megfér egymással. Hogy fel lehet készülni tisztességgel egy dolgozatra, amikor épp egy másfajta élmény tölti ki a tudatomat. Hogy komolyan lehet venni egy kémia-leckét, ha a feladatkörömbe nap beletartozik a család étkezése vagy tiszta ruhája. Mert sokan élnek így. Nem tudom, milyen lehet ma nagykamasznak lenni - ennyi különböző külső ingerrel, elvárással és szereppel - de biztos, hogy nem könnyű. És ebből a szempontból - csakis ebből - értem, hogy bizonyos dolgok miért 18 éven felülieknek ajánlottak.

2 megjegyzés:

  1. gyerekezni, családozni, szexelni és bulizni és mellette teljes elánnal végezni a fősulit 33 évesen sem könnyebb :D de megoldható. Igaz idővel az ember megtanul priorizálni és kevesebbet stresszel a sminkjén és több értelmet lát egy zh-ra készülésben, mint egy kamasz, aki adott esetben még nem is érti,mi a francnak neki a peptid kötés, ha egyszer régésznek készül :D ennyivel talán tényleg könnyebb +18-ban ugyan ezt: a fizikai teher ugyan az. a lelki ideális esetben talán kevesebb :)))

    VálaszTörlés
  2. Igen, én is épp így gondoltam. Hogy lelkileg 10 évvel később ezt az ember már máshogy veszi, máshogy tolerálja. És abban az érzékeny korban, amikor ők vannak, nagyon nehéz lehet ezt a rengeteg ingert összeegyeztetni, harmóniába hozni. Arról a zűrzavaros képről meg ne is beszéljük, amivel pszichológusként találkozom tizenéves lányoknál a szexualitással kapcsolatban... Nem irigylem őket.

    VálaszTörlés