Napi Coelho:

"Az utazás soha nem pénz, hanem bátorság kérdése." Paulo Coelho



2013. november 27., szerda

2013. november 26. - Ananászos csirke, ami paleolit (állítólag)

A kedvenc ételem kölyökkorom óta a tejszínes csirkemell: füstölt sajtba panírozott husik tejszínnel megsütve, krumplipürével. Nyamm!

Egészen addig volt ez így, amíg a hetekben rá nem akadtam a tejszínes csirkemell egy változatára, nevezetesen az ananászos csirkemellre; amit már régen is ettem rokonoknál (és akkor is imádtam), node nem ilyet! Azt kell mondjam, generációk szakértelme és átszűrt konyhai tudása kristályosodott ki abban az ételben, amit tegnap alkottam. Pedig nem volt bonyolult, és kb. 15 perc alatt végeztem az elkészítés érdemi részével, onnantól csak sült a cucc...

A lényeg - szerintem - az ananász. Nem szabad konzervből készíteni. A friss ananász savanykás zamata kell ennek az ételnek, hogy azzá váljon, ami.
Ízorgia.

Hozzávalók:
  • 1 db ananász (Spar, 250 Ft)
  • fél kg csirkemell (800 Ft, hacsak nincs akció)
  • 15 dkg füstölt sajt (450 Ft)
  • fél liter főzőtejszín (400 Ft)
  • 2 tojás (70 Ft)
  • margarin
  • liszt
  • vegeta

+köret: rizs (200 Ft)

Összesen: 2170 Ft, ebből legalább 4 adag étel készül.

Elkészítés:
A csirkemellet szeletekre vágom, besózom, majd bepanírozom úgy, hogy a zsemlemorzsa helyett használom a füstöltsajtot. Az ananászt meghámozom, majd felszeletelem valamilyen alakú darabokra (én már nem vesződöm a "lukas karika" alakkal, körbevágom a közepét, lesz amilyen lesz a szeletek formája). Kivajazom a tűzálló tálat, majd állítva beleteszek egy szelet bepanírozott csirkemellet, majd megtámasztom egy szelet ananásszal, és így tovább. Érdemes akkora tálat választani, amiben a mennyiség alapján megáll majd a végén az étel, a rétegek megtartják egymást.
Rétegezés után a tejszínbe belekeverem a vegetát, majd az egész rétegrend tetejére öntöm. Legalább 1,5 órán át sül 170 fokon a sütőben (akkor jó, ha már nem bugyborog), de megéri várni! ;)
Közben legalább megfő a rizs: 1 bögre rizst olajon kicsit megpirítok (NEM PIROSRA!), aztán ráöntök 2 bögre vizet, szórok hozzá vegetát, és megvárom, hogy elfője a levét. Ezután letakarom, állni hagyom.

Ez a kaja Kraker szerint belepasszol a paleolit étrendbe.
Szerintem csak nem tudta megállni a múltkor, hogy ne egyen belőle...;)

1 megjegyzés:

  1. Tudtommal a paleok nem esznek tejterméket, de nem vagyok szakértő,mert amiben nem ehetek sajtot, az nem élet-mód :D
    Szerintem ez annyira jó kaja, hogy még egy paleo is becsődöl :D

    VálaszTörlés