Napi Coelho:

"Az utazás soha nem pénz, hanem bátorság kérdése." Paulo Coelho



2013. november 18., hétfő

2013. november 18. - Hirtelen sült citromfüves csirkemell lime-os barnarizzsel.



Ha már kaja-projekt, akkor induljon a recept-, praktika- és tapasztalat-kavalkád.

Amikor kevés pénzből akar az ember sok időre főzni, abban általában a beszerzés-rész a legnehezebb.
Adott ugyanis egységnyi kiszerelés a boltban, amit muszáj megvennem, mert a termék úgy olcsó vagy úgy elérhető. Emiatt aztán 1. nehéz számolni vele, hogy mennyibe is került az adott kaja; 2. könnyen végzi a már megkezdett alapanyag a konyhaszekrény / hűtő mélyén, elfeledve, romlásra ítélve; mivel ugyebár frissen nem lett elfogyasztva.

De próbálom ezt a problémakört is jól managelni - ami persze az új konyhaszekrényem elkészülte után már sokkal könnyebb feladat lesz (hurrá neked, Átláthatóság!). A lényeg, hogy ma bevásároltam majd' 10.000 Ft ára alapanyagot - és az a kedves tervem vele, hogy majd kitart péntekig.
Meglátjuk.

A mai+holnapi menü pedig: Tárkonyos májgombóc-leves, és Hirtelen sült citromfüves csirkemell lime-os barnarizzsel

A tárkonyos májgombócleves nem nagy mutatvány (pláne, mióta feleség lettem, és mégjobban mennek a levesek nekem...;D)

Hozzávalók:
  • 1 csomag mirelit májgombóc (Lidl, 289 Ft)
  • 3 db sárgarépa (Lidl, 80 Ft)
  • 2 db fehérrépa (Lidl, 167 Ft)
  • 2 db krumpli (bárhonnan, 50 Ft)
  • 1 db zeller (Lidl, 108 Ft)
  • 1 csomag petrezselyem (Spar, 50 Ft)
  • fél fej vöröshagyma (bárhonnan, 30 Ft)
  • 2 gerezd fokhagyma (bárhonnan, 30 Ft)
  • olaj
  • bors
  • tárkony
Összesen 805 Ft + a fűszerek. Ebből az adagból kb. 6 nagy tányérnyi leves készül.

Elkészítés:
Ezt a levest én mindig fordítva teszem fel. Előbb a picire kockázott zöldségek mennek az olajra pirulni egy kis sóval és a felszeletelt fokhagymával; és csak miután finom illatuk lesz, öntöm fel az egészet vízzel, és várom meg, hogy felforrjon. Ha már forr, mehetnek bele a fűszerek - a petrezselymet nagyon picire aprítom a széles pengéjű késemmel.
Mikor minden megpuhult, belefőzöm a májgombócot, és kész is. Én tejföllel, Zsolti Erős Pistával eszi. :)

A hirtelen sült citromfüves csirkemell alapreceptje Anyósomat dícséri. Tőle tanultam, hogy a csirkemellet elég megmosni, befűszerezni, majd egy kis lisztben mindkét oldalát megforgatni, és így tenni a forró olajba, amiben 3 perc alatt puhára sül. Az eredmény frenetikusan lágy bevonatú, nagyon ízes és szaftos hús. Imádom! :)
Én most citromfűvel és gyömbérrel ízesítem, hogy illjen a körethez...;)

Hozzávalók:
  • 40 dkg csirkemell (Lidl, épp akció volt, 520 Ft)
  • liszt
  • citromfű
  • friss gyömbér (Lidl, kb. 50 Ft)

Összesen: 570 Ft + a fűszerek; ebből kb. 4 adag étel készül.

Elkészítés: 
Fent már elsztoriztam...;)

A Lime-os barnarizs nem az én találmányom. A Nosalty-n olvastam, most fogom kipróbálni.

A recept itt található.

A költségek a következők:

Hozzávalók:
  • 50 dkg barnarizs (Spar, 350 Ft)
  • 1,5 l zöldség alaplé (ha a májgombóc-levest nagy edényben kezdem előbb, akkor nem is kell leveskockával szüttyögni...)
  • 2 lime-ból nyert lime héja (Spar, akciós volt, 40 Ft)
  • 2 szál fenyérfű (ilyenem nincs)
  • 2 ek római kömény
  • 2 ek koriandermag
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 közepes db vöröshagyma (kb. 30 Ft)
  • fél csokor koriander (ilyenem is csak szárított van...)
  • 5 cm gyömbér (Lidl, 50 Ft)
Összesen: 470 Ft + a fűszerek; ebből is 4 adag köretet remélek.

Elkészítés:
A fenti linkre kattintva elérhető.

Tehát a mai menüre összesen 1845 Ft-ot költöttem el, és elvileg 2 étkezésre elég lesz mindkettőnknek.

No, akkor lássuk a gyakorlatban! :)



2 megjegyzés:

  1. na eeez most felkerül szépen a listámra. :) ha kész lesz, teszek ki fotót facebookra és ajánlom neked. :P :)

    VálaszTörlés
  2. Remek! :) Örülök, hogy örülsz a kreálmányaimnak! :)

    VálaszTörlés