Ha már kaja-projekt, akkor induljon a recept-, praktika- és tapasztalat-kavalkád.
Amikor kevés pénzből akar az ember sok időre főzni, abban általában a beszerzés-rész a legnehezebb.
Adott ugyanis egységnyi kiszerelés a boltban, amit muszáj megvennem, mert a termék úgy olcsó vagy úgy elérhető. Emiatt aztán 1. nehéz számolni vele, hogy mennyibe is került az adott kaja; 2. könnyen végzi a már megkezdett alapanyag a konyhaszekrény / hűtő mélyén, elfeledve, romlásra ítélve; mivel ugyebár frissen nem lett elfogyasztva.
De próbálom ezt a problémakört is jól managelni - ami persze az új konyhaszekrényem elkészülte után már sokkal könnyebb feladat lesz (hurrá neked, Átláthatóság!). A lényeg, hogy ma bevásároltam majd' 10.000 Ft ára alapanyagot - és az a kedves tervem vele, hogy majd kitart péntekig.
Meglátjuk.
A mai+holnapi menü pedig: Tárkonyos májgombóc-leves, és Hirtelen sült citromfüves csirkemell lime-os barnarizzsel
A tárkonyos májgombócleves nem nagy mutatvány (pláne, mióta feleség lettem, és mégjobban mennek a levesek nekem...;D)
Hozzávalók:
- 1 csomag mirelit májgombóc (Lidl, 289 Ft)
- 3 db sárgarépa (Lidl, 80 Ft)
- 2 db fehérrépa (Lidl, 167 Ft)
- 2 db krumpli (bárhonnan, 50 Ft)
- 1 db zeller (Lidl, 108 Ft)
- 1 csomag petrezselyem (Spar, 50 Ft)
- fél fej vöröshagyma (bárhonnan, 30 Ft)
- 2 gerezd fokhagyma (bárhonnan, 30 Ft)
- olaj
- só
- bors
- tárkony
Elkészítés:
Ezt a levest én mindig fordítva teszem fel. Előbb a picire kockázott zöldségek mennek az olajra pirulni egy kis sóval és a felszeletelt fokhagymával; és csak miután finom illatuk lesz, öntöm fel az egészet vízzel, és várom meg, hogy felforrjon. Ha már forr, mehetnek bele a fűszerek - a petrezselymet nagyon picire aprítom a széles pengéjű késemmel.
Mikor minden megpuhult, belefőzöm a májgombócot, és kész is. Én tejföllel, Zsolti Erős Pistával eszi. :)
A hirtelen sült citromfüves csirkemell alapreceptje Anyósomat dícséri. Tőle tanultam, hogy a csirkemellet elég megmosni, befűszerezni, majd egy kis lisztben mindkét oldalát megforgatni, és így tenni a forró olajba, amiben 3 perc alatt puhára sül. Az eredmény frenetikusan lágy bevonatú, nagyon ízes és szaftos hús. Imádom! :)
Én most citromfűvel és gyömbérrel ízesítem, hogy illjen a körethez...;)
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell (Lidl, épp akció volt, 520 Ft)
- só
- liszt
- citromfű
- friss gyömbér (Lidl, kb. 50 Ft)
Összesen: 570 Ft + a fűszerek; ebből kb. 4 adag étel készül.
Elkészítés:
Fent már elsztoriztam...;)
A Lime-os barnarizs nem az én találmányom. A Nosalty-n olvastam, most fogom kipróbálni.
A recept itt található.
A költségek a következők:
Hozzávalók:
- 50 dkg barnarizs (Spar, 350 Ft)
- 1,5 l zöldség alaplé (ha a májgombóc-levest nagy edényben kezdem előbb, akkor nem is kell leveskockával szüttyögni...)
- 2 lime-ból nyert lime héja (Spar, akciós volt, 40 Ft)
- 2 szál fenyérfű (ilyenem nincs)
- 2 ek római kömény
- 2 ek koriandermag
- 4 ek olívaolaj
- 2 közepes db vöröshagyma (kb. 30 Ft)
- fél csokor koriander (ilyenem is csak szárított van...)
- 5 cm gyömbér (Lidl, 50 Ft)
Elkészítés:
A fenti linkre kattintva elérhető.
Tehát a mai menüre összesen 1845 Ft-ot költöttem el, és elvileg 2 étkezésre elég lesz mindkettőnknek.
No, akkor lássuk a gyakorlatban! :)
na eeez most felkerül szépen a listámra. :) ha kész lesz, teszek ki fotót facebookra és ajánlom neked. :P :)
VálaszTörlésRemek! :) Örülök, hogy örülsz a kreálmányaimnak! :)
VálaszTörlés