Autóvásárlás után, aznap este nem főz az ember. Ez fix.
Halkan megsúgom, mégcsak pezsgőt sem iszik. Annyira fáradt, hogy bedől az ágyba, még egy pár tízpercig azon agyal, hogy vajon egy ezer kilós ipari hulladékkal, vagy egy hasznos segéderővel lett-e gazdagabb a család...Aztán elalszik, reggel pedig a gondolatmenet ugyaninnen folytatódik...
Kész szerencse, hogy az aggódó csütörtököt kihúztuk az ananászos csirke és a fasírozott maradványain.
Közben persze kiderült, hogy NEM ipari hulladékot vásároltunk - ettől persze mindketten érzékelhetően fellélegeztünk.
Így pénteken már főztem. Az étel neve cukkinis pingvin. A cukkinit ugyebár mindnyájan értjük. A pingvin meg - gyengébbek kedvéért - egy olasz tésztafajta, majdnem pont olyan, mint a linguine, csakhát annak semmi értelme. Tehát cukkinis pingvin. Értitek!?!
Ez az étel nettó 20 perc alatt készül, olcsó, egészséges, vega. És finom.
Jah, volt mellé francia hagymaleves is. De abból eddig még elfelejtettünk enni.
Francia hagymaleves:
Hozzávalók:
8 fej hagyma (vegyesen vörös, fehér, esetleg lila; 250 Ft)
5 gerezd fokhagyma (80 Ft)
2 leveskocka (50 Ft)
3 dl tejszín vagy tejföl (300 Ft)
só
bors
szerecsendió
liszt
olaj
Összesen: 680 Ft. 6 adag leves ebből simán kijön.
Elkészítés:
A hagymákat felvágom kockára, sózom, üvegesre párolom olajon, majd mikor már puhák, akkor megszórom egy kis liszttel. Ezzel még egy kicsit hagyom sercegni, aztán felöntöm vízzel, beleteszem a 2 leveskockát, és hagyom felforrni. Mikor elforrta a habját, hozzáadom a többi fűszert is. Főzöm legalább 45 percet, ekkorra a hagymák már nagyon puhák. Ekkor beleteszem a tejszínt vagy tejfölt, és még ezzel is felforralom. Sajtos pirítóssal isteni! :)
Cukkinis pingvin:
Hozzávalók:
3 db cukkini (300 Ft)
1 szál póréhagyma (200 Ft)
fél liter 20%-os főzőtejszín (400 Ft)
só
bors
szerecsendió
olaj
reszelt sajt
egy csomag linguine tészta (400 Ft)
Összesen: 1300 Ft. Ebből 5-6 adag étel simán kijön.Mi ennyiszer ettünk belőle.
Elkészítés:
A póréhagymát felszeletelem, és az olajon megdinsztelem. Összevágom a cukkinit apró kockára vagy csíkokra, majd hozzászórom a póréhagymához. Sózom, borsozom, szerecsendiózom őket, majd kis lángra állítva lefedem és párolom őket a saját levükben. Amikor már mindegyik zöldség puha, akkor ráöntöm a főzőtejszínt, megvárom, míg felforr, és már kész is a szósz. Közben a tésztát is kifőzöm, meg a sajtot is lereszelem. Ennyi. Reszelt parmezán sajttal meg egyenesen zseniális!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése