Napi Coelho:

"Az utazás soha nem pénz, hanem bátorság kérdése." Paulo Coelho



2015. szeptember 28., hétfő

Pénz. Mosható.


A kezdetektől fogva tudtam, hogy mosható pelenkázni szeretnék. Mert nem műanyag, környezetbarát, kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk, és mert jóval olcsóbb, mint az eldobható pelus.

Aztán megszületett Máté, és az elején eldobható pelenkába csomagoltuk - csak amíg a köldökcsonkja le nem esik. Aztán leesett. És az első napokban iszonyat kínlódás volt a kényelmes eldobható pelusok után a macerásabb moshatókat használni. És hajtogatni. És beletenni a pelusba. És kivenni. És áztatni. És sikálni. És kimosni. Kiteregetni. Megvárni, míg megszárad. Újra hajtogatni. És így tovább.

Viszont csodálatos érzés volt a kakis pelust nem a szemetesbe dobni, hanem az áztatóba, tudván, hogy ezt bizony még újra felhasználjuk majd.

A kezdeti sikereken felbuzdulva és kudarcokból okulva beszerezünk végül egy 20 db-os mosható pelus szettet, használtan, egy mamás fórumról, amivel az egész rendszer sokkal egyszerűbb; marad az áztatás, mosás, teregetés, bepatentolás, ráadás, levevés, áztatás, stb. Nem volt olcsó így sem; de nem is volt horror. Újonnan 120.000 Ft-ot kóstált volna. Most nem a legmodernebb, legszebb, legdekoratívabb szettünk van - 41.000 Ft-ból...

Máté naponta kb. 10 pelust "fogyaszt". 1 db jobb minőségű pelenka ára kb. 60 Ft. De legyen az egyszerűség kedvéért 50 Ft/db. Ez napi 500, azaz havi 15000 Ft-ot jelent. Ha 2 éves korára szobatiszta lesz, akkor csak addig 360.000 Ft-ot költenénk el csak pelenkára, alaphangon, jóindulatúan számolva.

Popsikrémet, popsitörlőt, peluspapírt, mosószert így is használunk, kidobunk, "pazarlunk".

Viszont elgondolkodtató, hogy amikor Székesfehérváron bemegyek a bababoltba (igen, bármelyikbe, kipróbáltam), akkor nagyon furcsán néznek rám, hogy mosható pelusos felszerelést, kellékeket keresek; ugyanakkor a rengeteg rászoruló család, akiknek kivan a popsija a pelusból, mind-mind eldobható pelenkával zsonglőrködik.

Nem értem. Azaz: persze: értem. Csak nem akarom érteni...

2 megjegyzés:

  1. Holland barátaink is hasonlóan csinálták, mikor Mo.n laktak pár évig.Ssodálkoztak is a népek! De nálunk is textilpelus volt, pedig akkor már nagy volt a nyomás, hogy eldobhatósat kell venni.

    VálaszTörlés