Napi Coelho:

"Az utazás soha nem pénz, hanem bátorság kérdése." Paulo Coelho



2010. november 6., szombat

Álmodtam egy világot magamnak...

Gyerekként, ahogy én azt elképzeltem. Egyetem, diploma, nagyrabecsült állás. Egyetemi angol tanár, vagy keresett pszichológus, akinek a kanapéjáról hálás tömegek távoznak egy jobb lét felé.
Nos, a kanapé stimmel. Csakhogy nem a klientúra ül rajta hosszú tömött sorokban - hanem én koptatom immáron 2 hónapja. Természetesen itthon. Állást keresve.
A hozzám hasonlóan alkotó és tevékeny ember begolyózik a tétlenségtől. A bezártságtól. A monotóniától. Komolyan mondom, szívesebben végeznék kemény fizikai munkát, és ásnék mondjuk árkot, mintsem hogy még egy hetet itt töltsek, ölbe (klaviatúrára) tett kézzel. Mert ez aztán igazán kiábrándító és elkeserítő - néha meg egyenesen vérlázító és kiborító - száz szónak is egy a vége: határozottan azt érzem, hogy már nem tudom sokáig csinálni, mert megőrülök!
Természetesen ez nem így megy. A munkaerőpiac keresletének és kínálatának hullámai hánynak-vetnek a hátukon. És bármennyire tudom, hogy kreatív vagyok, értelmes, talpraesett és rátermett - nomeg van egy piacképes diplomám, idegennyelv ismeretem, és 4 év szakmai tapasztalatom; ezek még mindig nem segítenek ki a kátyúból, a dühvel vegyes elkeseredettségből, amit afelett érzek, hogy pillanatnyilag a társadalom felesleges tagja vagyok. Épphogy megkeresem a megélhetésem, és a napjaim kétharmada olyasmivel telik, ami nem gördíti előre a világ szekerét.
Pedig ha valaki - hiszen tudjátok - én tényleg tenni akarok mindezért. A Földért. A békéért. A gyerekekért.
Vagy lehet, hogy ezek az értékek manapság nem rentábilisak?
Vagy csak nekem nem jó a PR-om?


"Álmodtam egy világot magamnak,
Itt állok a kapui előtt.
Adj erőt, hogy be tudjak lépni, 
Adj hitet a magas falak előtt! "

1 megjegyzés: