Az úgy volt, hogy én ma nem főzök. Vagy legalábbis otthon nem.
De aztán rövid úton rájöttem, hogy ma csajos este lesz. Vagyis én főzök. Csak nem otthon.
Mivel a csajos esték húsmentesen telnek, Lilla azt javasolta, hogy csinálhatnék olyan salátát, amin házi majonéz van. Nos, Cézár saláta, bingó! :) Úgyis hús nélkül az autentikus - de bevallom, nekem azért hiányzott a ropogósra sütött, fokhagymás csirkedarabka róla! :)
No nem baj, majd otthon!
Viszont olcsó, egyszerű és meglepően laktató étel ez is - mindemellett ínyenc falat! Csak azt ne gondoljuk, hogy attól, hogy saláta, egészséges. Nem. Ez nem az a saláta. ;)
Hozzávalók:
- 1 fej fokhagyma (30 Ft)
- 1 római saláta (vagy jégsali is jó, római van néha a Lidl-ben, vagy a piacon, de amúgy nem jellemző. Spar, 300 Ft)
- 4 zsemle (100 Ft)
- 3 dl olaj (80 Ft)
- 3 tojás sárgája (120 Ft)
- reszelt parmezán sajt (Lidl, 570 Ft; vagy fűrészpor-ízű a Spar-ból, 200 Ft-ért. Ha tehetem, a jobbat veszem, bár drágább...)
- Worchester- vagy szója szósz
- só
- esetleg 1/2 kis pohár tejföl (60 Ft)
Összesen: 1260 Ft. Ebből 4 adag sali készül.
Elkészítés:
A fokhagymákat megtisztítom, kis olajon felteszem pirulni, és rászórom a felkockázott zsemléket. Csak akkor érdemes ezzel kezdeni, ha a többi munkafolyamat mellett tudunk figyelni rá, hogy a kenyér mennyire pirul meg, alkalmasint keverjük, rázogatjuk. ;) Eközben a tojásokat ketté választom, a sárgájukhoz pedig kanalanként elkezdem hozzáadni az olajat. Mindig addig keverem, amíg homogén, sűrű állagot nem kapok. Ekkor jöhet a következő kanálnyi. Amikor hozzáadtam ilyen módon az összes olajat, akkor beleteszem a worchester- vagy a szója-szószt és a parmezán sajt harmadát. Ha könnyebb öntetre vágyom, akkor hozzáöntök egy fél pohár tejfölt is, ettől lazább lesz a szósz. Eddigre a kenyérkockák általában ressre sülnek. A jégsalátát felvágom, rászórom a kenyérkockákat, a tetejére a majonézt, majd a végén a maradék parmezánt is. Addig tálalom, amíg még melegek a kenyérkockák.
Ha husit is szeretnék hozzá, akkor a fokhagymára előbb a picire vágott csirkemell-falatkákat teszem fel pirulni, majd ha az pirosra sült, akkor sütöm meg ugyanazon a fokhagymán a kenyérkockákat. Nekem úgy favorit! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése