Napi Coelho:

"Az utazás soha nem pénz, hanem bátorság kérdése." Paulo Coelho



2011. január 11., kedd

Útvonal-tervező

Bár a fent nevezett szolgáltatás létezik (akarnám - de nem tudom - mondani: működik) a bkv.hu oldalon, némileg újat mondanék. Nevezetesen megosztom Veletek, hogyan is utazom én.
A táv lényegében mindegy. 30 percesnél hosszabb, korábban meg nem tett; azaz nem bejáratott utak esetében igaz a következő működésmód (és ezalól a vidéki, többszáz km-es útvonalak sincsenek kizárva...).
1. lépés: Megtudom, hová kell menni. (cím szerint)
2. lépés: Fejben megtervezem, hogy az általam ismert, és már használt közlekedési eszközök kombinációjával lehet-e; és ha igen, milyen kombinációban célszerű odajutni.
3. lépés: Kiszámolom, hogy az így kapott útvonal megtétele mennyi időt vesz igénybe. Amennyiben elegendően rövidet (ez a ritkább), a folyamat itt véget is ér...
4. lépés: Rácuppanok az utcakereso.hu (rendkívül hasznos, vicc nélkül) oldalra, és megkeresem az érintett helyszínt. Bekapcsolom a bkv be! szolgáltatást - és megnézem, hogy milyen (általam nem ismert) közlekedési eszközök járnak a kérdéses hely felé.
5. lépés: Megpróbálom az újonnan "megismert" járatokat úgy összekombinálni, hogy a lakóhelyemtől a lehető legkevesebb átszállással, leginkább idő-hatékonyan közlekedhessek a célhelyre.
6. lépés: Kiszámolom így is a menetidőt.
7. lépés: Anyázok, hogy így is ugyanannyi, mint 8 átszállással korábban.
8. lépés: Csakazértis kevesebb átszállással, egzotikus járatokkal megyek. Általában nem tévedek- és nem kések el.

De csak azért, mert ilyenkor cirka fél órát rászámolva indulok...

1 megjegyzés:

  1. As a practicing térképész, köszi az utcakeresőt, mint tippet. Nem tudtam h van rajta BKV be! :)
    Viszont ajánlom az utvonalterv.hu-t, én azt szoktam használni, pestre és nempestre is jó :)

    VálaszTörlés